Jdi na obsah Jdi na menu
 


Počátky balónového létání v historii lidstva

Počátky balónového létání v historii lidstva

 

 

    Objevily se zprávy , že již peruánští indiáni znali pravděpodobně před dvěma tisíci lety princip létajících strojů lehčích vzduchu a prakticky jí využívaly. Anglicko-americká dvojice se to alespoň snažila dokázat. Jim Woodmen a Julian Nott věnovali 20 000 dolarů a postavili horkovzdušný balon z podomácku vyrobených materiálů, balon jaký mohli mít i jejich peruánští předci. Vznesli se s ním v roce 1975 do výšky 125 metrů nad planinu Nazca.

     I v Číně byl princip balónů znám. Svědčí o tom mnohé záznamy v archívech čínského císařství. Nejstarší je z roku 1306, kdy byly uspořádány balónové závody u příležitosti nástupu císaře Fokiena na trůn. Nejdelší uletěná vzdálenost byla tehdy 40 km, kterou dosáhl vítěz závodu.

    Jeden francouský cestovatel popsal v 17. století rosáhlou leteckou síť, která pokrývala velkou část Číny. Měla sloužit k zajišťování meterologické služby. Údajně se pro tyto účely používaly vzducholodě s vrtulovým pohonem.

    Již v roce 802 byl kronikářem učiněn zápis o přistání balonu, vypuštěného ze Švýcarska. Tento balón přistál ve středu Lyonu. Posádka byla málem zlynčována. Naštěstí se tak nestalo díky zásahu biskupa Agobarda.

       Ve 14. století byl u Neapole upálen propagátor vzduchoplavby za návrh jakéhosi "oblaku", kterým měl být přepraven výsadek  přes moře do nepřátelské pevnosti.

       Portugalský fyzik Guzmán se v teplovzdušném balónu vznesl do vzduchu v Lisabonu dne 8. srpna 1709 do výšky asi 60 m, před urozeným panstvem a králem Janem V. Měl konnat pokusy s papírovým balonem upevněným na proutěné kostře, který byl bez posádky. Tento balón se při vzletu roztrhl o palácovou římsu a zřítil se. K dalším pokusům již nedošlo, protože svatá inkvizice je zakázala. Guzmán měl být upálen, ale na přímluvu krále se tak nestalo.

 

 

Guzmánův balon

 

        

      

 
 

 

Portrét



Facebook

Kontakt

Jiří Pospíšil

733400648

pospisiljiri@seznam.cz


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 538098
Měsíc: 4674
Den: 277