Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americké vzducholodě Akron a Macon

Americké vzducholodě Akron a Macon

 

      V srpnu 1931 byla uvedena do provozu obří vzducholoď Akron. Tato vzducholoď měla objem 194 000 m3 a délku 239 m. Osazena byla osmi motory Maybach po 42 kW. Její maximální rychlost byla 139 km.h-1. Vrtule byly otočné a umožňovali i tah vzhůru, což se dalo využít při řízení letu v různých směrech i k couvání vzducholodě. Posádkou bylo 60 mužů. Ve vzducholodi byl i hangár pro pět letounů, které měli sloužit k ochraně této vzducholodi.

      Toto bylo vyzkoušeno na vzducholodi Los Angeles v říjnu 1931, kdy na hrazdě na ní instalované přistál první stíhací Curtiss. Pokus byl úspěšný a tak se na jeho praktickém zavedení dále pracovalo. Mezi tím, ale havarovala vzducholoď Akron, když ji proud klesavého chladného vzduchu strhl směrem k hladině tak, že narazila zádí o vodní hladinu, nabrala vodu a rychle se potopila. Ze 76 členné posádky přežili jen tři muži. Tolik členů posádky zahynulo, protože na palubě vzducholodi nebyly záchranné vesty, jak se zjistilo při vyšetřování.

 

f9c-2_01.jpg

      11. března 1933 absolvovala svůj křest vzducholoď Macon. Ta už se běžně používala jako přístav pro letouny a běžně na ní letadla přistávali i startovali. Při simulovaných leteckých soubojích se ovšem ukázalo, že i navzdory ochraně, které vzducholodi poskytovali mateřské stíhačky, by byla vzducholoď i tak sestřelena.

 

vzducholod-macon.jpg

 

Neblahý osud potkal i tuto vzducholoď. Havárie ji potkala při návratu z jednoho takového nácviku, kdy jí silné poryvy větru utrhly horní svislou ocasní plochu. V důsledku toho začalo unikat hélium z několika vnitřních balónů. Vzducholoď se poté začala řítit směrem dolů. Velitel lodi přikázal vypustit všechnu vodní přítěž a větší část paliva. Vzducholoď začala prudce stoupat. Po vystoupání do velké výšky pojistné ventili automaticky vypustili velkou část hélia z neporušených balónů. Vzducholoď začala padat jěště rychleji než předtím. Vzniklou situaci se povedlo zmírnit tím, že byl vypuštěn zbytek paliva a přítěže i motory nastavenými na plný tah s vrtulemi obrácenými směrem vzhůru. Jen dva muži při tomto pádu zahynuli. Ostatních 81 můžů vylovily z moře lodě.

 

akron.jpg

      Vzducholoď Los Angeles byla rozebrána v roce 1940 a tím zkončila doba velkých vzducholodí.

 

 

Video z youtube.com, vzducholoď Akron a Macon

 

 
 

 

Portrét



Facebook

Kontakt

Jiří Pospíšil

733400648

pospisiljiri@seznam.cz


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 543332
Měsíc: 5839
Den: 360